Ukens designer
Maria Karlsen
Hun inspireres av naturen, skulle gjerne hatt en tidsvender, og håper at noen norske designere setter lista for hvordan vi kan lage bærekraftige digitale tjenester for fremtiden!
Tone Nordbø

May 30, 2022
6 min
Det er lettere å få ting til når man har det artig
Navn: Maria Karlsen
Alder: 34 år
Bosted: På Torshov i Oslo
Utdannelse: Master i industridesign fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)
Jobb: Designer i Northern Beat
Fartstid som designer: Ni år
Hører på nå: Omar Sheriff av Karpe (gleder meg enormt til konsert i Spektrum i august!) og sluker alt fra podcastene Hele historien, Rekommandert og Tingenes Tilstand
Ser på nå: Dokumentarserien UT om norsk homokamp – den er både sår, fin og viktig. Anbefales.
Leser nå: Akkurat ferdig med The parable of the dog and the peacock av Loveleen Rihel Brenna om inkludering, mangfold og tilhørighet på arbeidsplassen. Nærmer meg også slutten på Paganinikontrakten av Kepler – elsker krim.
Hvordan har reisen din vært til der du er nå?
Har alltid visst at jeg måtte jobbe med noe kreativt. Å bli arkitekt sto høyt på lista og jeg søkte meg inn på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Da jeg ikke kom inn på AHO søkte jeg meg inn på et ettårs forberedende studium på Designinstituttet.
Designinstituttet var da ledet av grunnleggeren Per Farstad, en fantastisk karakter av et menneske, og en hardbarka industridesigner. Underveis i studiet sa Per til meg; «Hvorfor skal du bli arkitekt Maria, du som liker å jobbe med hvordan mennesker bruker produkter?» Den samtalen sitter i meg som et vendepunkt. Året etter kom jeg inn på Industridesign på AHO, det var stor stas og jeg følte meg på rett plass!
I 2011 tok jeg et utvekslingsår i Wien på Die Angewante. Jeg gledet meg til å ha Hartmut Esslinger som professor; han er en pionér som har satt føringer for hvordan blant annet Apple-produktene er i dag. Men da jeg hadde fått godkjent studieplassen tikket det inn en melding om at Fiona Raby hadde tatt over som professor for design det året. Da ble det heller et år med eksperimentell design. Studiet dreide seg om å utforske ekstreme retninger samfunnet kan ta, og designe produkter som potensielt ville eksistere der. Dette ble det artigste og mest lærerike året jeg har hatt, og måten jeg lærte å tenke på der har jeg tatt med meg videre. Etter AHO gikk ferden inn i konsulentlivet, og sakte men sikkert har fagkompetansen min gått fra produktdesign til å skli inn i interaksjon- og tjenestedesign.
Det er fantastisk interessant å jobbe med en bedrift som FINN. Det er en tjeneste de aller fleste har god kjennskap til og derfor har masse følelser for.
Hva jobber du med for tiden?
Jeg har jobbet i FINN eiendom siden august 2020, med et stort initiativ om å revidere produktene i produktporteføljen der. Etter masse kartlegging, innsikt, brukertester og piloteringer lanserte vi spent første versjon av endringene i januar 2022. Responsen har vært enorm! Det er fantastisk interessant å jobbe med en bedrift som FINN. Det er en tjeneste de aller fleste har god kjennskap til og derfor har masse følelser for. Ikke minst føler jeg meg heldig som får jobbe med en så fantastisk gjeng!

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
Utover den obligatoriske morgenkaffen varierer dagene veldig – og det digger jeg. Fra å jobbe frem store komplekse prosessoversikter til å fasilitere workshops, møter, brukertester og andre innsiktsaktiviteter som går mer nedi purra. I det prosjektet jeg er på nå har teamet fått spillerom til å jobbe godt med brukerinnsikt i alle ledd, teste og pilotere. Å inkludere og å samle innspill på tvers av flere team internt er også en viktig del av jobben min i FINN. Jeg tror det gjør at eierskapet og engasjementet i prosjektet kjennes hos alle som er med, og da blir det artig å jobbe sammen. Det er lettere å få ting til når man har det artig; og ikke minst lettere å føle man kan si ifra om risiko eller andre tanker og ideer man har.
Prøver også å få til «sosialt slabberas» med kollegaer mellom slaga, det synes jeg er enormt viktig. Tror oppriktig på at en god latter forlenger livet. Elsker å arrangere ting, både faglig og sosialt. Akkurat nå storkoser jeg meg med planlegging av en sosial “solskinssdag” for Northern Beat og faglig “UX Breakfast" for UX miljøet i Schibsted.

Hvilke verktøy klarer du deg ikke uten?
- Skrive to-do’s i notatboka mi eller på post-its som jeg limer på pulten.
- Blitt helt forelsket i Miro - her leker jeg meg nesten daglig.
- Slack – helt fantastisk, både faglig og sosialt.
- Kalenderen min - uten den hadde jeg vært helt fortapt.
Hva eller hvem inspirerer deg?
Naturen finner alltid smarte løsninger og tilpasninger på ting – den slutter aldri å fascinere meg. Var alltid et av de barna som løftet på steiner og blader for å se hva som fantes under. Den nysgjerrigheten kan jeg takke pappa for - da han alltid dro meg ut i «fjærsteinene» som barn for å se etter krabber, snegler og tanglus. Når jeg oppdager noe jeg aldri har sett før, må jeg finne ut hva slags ny «kompis» eller type fenomen det er og hva det har som oppgave.

Utover det er jeg veldig glad i folk som er glade i livet, og som er engasjerte i det de driver med. Det smitter over og bidrar til å dra verden fremover.
Og mormor – for hennes varme vesen og tilnærming til livet.
Hva har du lyst til å lære mer om fremover?
Bærekraft i digitale tjenester. Her vet jeg ikke nok, og kjenner på at bransjen kun er i startgropa av et skifte. Det vil kreve omstilling og nytenkning, og det syns jeg er spennende. Så kommer jeg aldri til å slutte å snu på «fjærsteinene» - der blir jeg nok aldri lei av å lære mer.
Hva synes du er mest utfordrende i jobben som designer?
Det må være å prioritere ting bort. Jeg vil gjerne bli med på alt, og er sugen på å lære og finne ut av ting. Tenk om det er noe gull eller gøy man går glipp av! Skulle gjerne ha hatt en «tidsvender» som Hermine har i Harry Potter - sånn at jeg hadde hatt tid til å gjøre og å delta på alt jeg har lyst til.
Hva synes du designere i Norge bør bli bedre på?
Det er et veldig dyktig fagmiljø i Norge som er gode på å bruke hverandre og utfordre status quo. Det hadde vært skikkelig kult om det var noen designere i Norges UX miljø som hadde satt lista for hvordan mekke gode bærekraftige digitale tjenester for fremtiden.
Hva gjør du når du ikke jobber?

Akkurat nå er jeg spesielt fornøyd med møblene samboeren min og jeg har snekret til balkongen vår. Det har blitt et favoritthjørne! Der er man omringet av blomster, puter og pledd. Har allerede lagt ned noen timer der med bok, vin og people watching sammen med hunden vår, Hera, ei glad Berner Sennen valp på åtte måneder og rolige 38kg. Hjørnet skal brukes flittig til mange koselige sammenkomster med venner og familie i den varme fine tiden vi er på vei inn i.
Vil du nominere noen til ukens designer? Send en PM til @tone på UX Norge, eller send en mail til hei@uxnorge.no.
UX/UI Designer
NoA Ignite • Oslo
NoA Ignite er det største selskapet i The North Alliance — en progressiv byråfamilie med flere av de fremste strategi-, design-, teknologi- og kommunikasjonsselskapene i Norden.
Senior Designer
NoA Ignite • Oslo
Vi ser etter en senior designer som har lyst til å ta helhetlig eierskap til designleveranser i spennende oppdrag for våre kunder.
Interaksjonsdesigner
NoA Ignite • Oslo
Er du en interaksjonsdesigner som gjerne jobber datadrevet og er opptatt av å skape gode, lønnsomme tjenester gjennom å dekke reelle brukerbehov?
Senior Designer til produktteam
Storebrand • Stavanger
Kom og jobb i våre autonome, tverrfaglige produktteam med å lage innovative løsninger for over 1 million kunder.
Lead/Senior/Junior UX/UI/Service Designer(s)
Easee • Oslo, Stavanger
Want to take part in shaping the future of electricity, put your working hours into enabling a greener future and changing business culture forever? If so, maybe you should join us at Easee!
Designer til Strim
Strim • Oslo
Vil du være med å lage Norges beste strømmetjeneste?
Designer med ansvar for designsystemet til Strim
Strim • Oslo
Vil du være med å lage Norges beste strømmetjeneste?

Ukens designer
Elisabeth Ancher Elboth
Hun skulle gå på Krigsskolen, men endte på designstudier, blir inspirert av halvræva digitale tjenester og synes vi designere gjør det litt vanskelig for oss selv!

Ukens designer
Beatriz Ricci
Hun startet Designakademiet, jobber for Google og synes designbransjen er for homogen

Ukens designer
Adi Dick
Sideprosjektene hans er alt fra instrumental hip hop til design av plateomslag, han synes mennesker er det vanskeligste i jobben som designer, og at vi mangler mangfold i designbransjen!

Ukens designer
Karen Fonk
Hun synes vi bør være mindre jålete, at vi har ting å lære av arkitektur, og skulle ønske at kunder stolte like mye på designere som vi stoler på andre fagpersoner.