Ukens designer
Eirik Torheim Gilje
Han er en digital nomade, lager verktøy for brukertesting og synes vi skal gå utover rollen vår!
Tone Nordbø

May 16, 2022
8 min
Gullet ligger i skjæringspunktet mellom design, teknologi, business og kunde
Navn: Eirik Torheim Gilje
Alder: 36 år
Bosted: Digital nomade, oppholder meg mest i Brasil, Norge og Spania
Utdannelse: Bachelorgrad i media, IKT og design ved Høgskulen i Volda og bachelorgrad i Graphic Design ved Swansea Metropolitan University i Wales
Jobb: Selvstendig konsulent i North Labs. Jobber fast med Nettbil og er co-founder av Testflow AS
Fartstid som designer: 14 år
Hører på nå: Mye rar Brasiliansk musikk, som man lærer seg å like etterhvert
Ser på nå: Kompani Lauritzen
Leser nå: Leser ingenting for øyeblikket, men en bok jeg virkelig liker er Atomic Habits. I tillegg gleder jeg meg til å lese Det finnes ingen fasit av Mats Grimsæth som ligger og venter på meg til jeg kommer hjem til Norge
Hvordan har reisen din vært til der du er nå?
Reisen startet med et studievalg som hadde litt av alt jeg likte, nemlig media, IKT og design ved Høgskulen i Volda. Etter at jeg var ferdig å studere der, jobbet jeg ved Høgskulen i tre år, før turen gikk videre til Swansea for å studere grafisk design. Vel hjemme igjen i Norge, flyttet jeg til Hamar og begynte som første faste ansatte UX-designer i Norsk Tipping. Her var jeg med på et spennende fornyelsesprogram for norsk-tipping.no. Deretter gikk turen videre til Schibsted, hvor jeg var med å bygge en medieplattform for mediehusene. Jeg flyttet til Barcelona og jobbet for Schibsted med å utvikle produkter på tvers av markedsplassene Finn.no, Blocket.se, etc. i Europa.
Det virkelig store året for meg var uten tvil 2017. Jeg fulgte drømmen jeg hadde hatt i flere år, og sa opp den trygge, faste jobben og ble en digital nomade. Det som inspirerte meg først til en slik drøm var en bok jeg leste i 2012, Tim Ferriss sin 4-hour workweek. Selve triggeren til at jeg først tok steget fem år senere var nok en kombinasjon av mye, men noe personlig som skjedde i familien gjorde at jeg fikk mot og styrke til å sette drømmene høyere enn tvil og frykt.
Jeg stiftet eget selskap, kjøpte flybilletter og begynte en utrolig spennende og innholdsrik reise. Sammen med en kompis bygde og lanserte vi en produktivitets-app. Vi fikk noen brukere, men med lite penger til markedsføring og en litt svak businessmodell, gav vi etterhvert slipp på prosjektet. Det var litt tungt, og man kan jo tvile på seg selv og egne valg, men likevel ble dette en veldig viktig erfaring jeg ikke ville vært foruten.

Jeg søkte i stedet etter startups jeg kan være med å bygge fra sidelinjen, for å få erfaring uten så stor risiko. Jeg fant drømmeoppdraget på et remote freelance-nettverk, som heter Toptal.no. Thomas Hage, CTO og co-founder i Nettbil søkte etter en norsk UX-designer, med erfaring fra markedsplasser i kombinasjon med erfaring innen bil-kategorien. Jeg hadde jo alt dette, og har vært veldig heldig som har fått sjansen til å følge tre gründere fra tidlig fase til product-market-fit, skalering og oppkjøp av Schibsted. Jeg har faktisk fått være med helt fra den spede begynnelse med 100 solgte biler til nå 20.000 solgte biler. Jeg er veldig takknemlig for at jeg får jobbe på et så herlig team samtidig som jeg har fått utrolig mye erfaring om hvordan man bygger en startup. Og nå er jeg klar for å bygge egen startup!
Hva jobber du med for tiden?

Foruten Nettbil, jobber jeg sammen med to andre gründere som bygger Testflow, et produkt og en tjeneste for brukertesting, ikke så ulikt vårt kjære Teston, som dessverre ikke finnes lenger. Vi er nå ferdig med en MVP der man kan bestille umodererte tester fra vårt eget testpanel som vi har rekruttert. Vi har også inngått en intensjonsavtale med Norstat om at man kan velge målgruppe fra deres panel. Etter at man har publisert testen er det ikke lenge før videoresultatene kommer inn. Vi har nå åpnet for tilgang på testflow.no, og gir veldig gjerne folk en demo!
Merker jeg at jeg stanger på en oppgave, eller at jeg ikke føler meg kreativ, er det mye bedre at jeg bare lukker laptopen
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
Jeg starter dagen med en kaffekopp og litt refleksjon over hva jeg vil få ut av arbeidsdagen. Så tar jeg på meg headsettet og litt passende musikk, og jobber så fokusert jeg bare kan på å fullføre oppgaven mens det enda er morgen og hjernen min tenker som best.
Arbeidsoppgavene endrer seg mye og hverdagen er aldri lik, men det handler mye om async samarbeid med teamet i Github-issues og i Slack. Vi har nesten ingen møter utover en ukentlig check-in, 1–1, kaffeprater og en FigJam-økt i ny og ne.

Midt på dagen tar jeg en god lunsj og en pause for å restarte hjernen litt før arbeidsøkt nummer to settes i gang. I knowledge-work er hjernen vårt viktigste verktøy, så jeg passer også på å følge energinivået. Merker jeg at jeg stanger på en oppgave, eller at jeg ikke føler meg kreativ, er det mye bedre at jeg bare lukker laptopen, og går meg en tur eller noe. Det er egentlig det beste for alle parter — at man ikke jobber dersom man føler seg demotivert eller frakoblet på et vis.
Hvilke verktøy klarer du deg ikke uten?
- FigJam/Miro: For workshops og digitale post-it sessions
- Loom: For små, korte videooppdateringer og demoer av utført arbeid
- Make.com: No-code/low code for å automatisere alt. Visuelle API-er
- Airtable: For å bygge og validere kjapt
- 1Password: For å løse problemet med å huske passord
- Google Workspace: Kalender, lagring, Google Sheets, Google Slides og alt annet
Hva eller hvem inspirerer deg?
Folk jeg møter på veien inspirerer meg mye. Det kan være andre reisende, digitale nomader, kitesurfere eller lokale innbyggere der jeg befinner meg. Jeg har fått meg nye gode venner som inspirerer meg. Nyttårsaften feiret jeg sammen med min venn Brian, som har oppnådd en helt vill suksess med startupen Cypress. Han møtte jeg på et kitested i Brasil, hvor jeg befinner meg nå, og jeg ble fort svært inspirert av hans mindset og måten han tenker på. Han er utrolig smart, og jeg verdsetter samtalene jeg har med han.
Co-workingen pleier også å være en samleplass for inspirerende mennesker, og det arrangeres ofte talks på ulike emner som f.eks. startups, block-chain, crypto, investeringer og lignende. Jeg møter ofte på mange inspirerende folk på coworkingen, blant annet ei som var ansatt nummer fem i Hotjar, en direktør i Nike World Headquarters og en designer i Meta.
Foruten mennesker, henter jeg mye inspirasjon i naturen og opplevelser rundt meg. Jeg går en tur på stranden eller oppsøker aktiviteter som gir nye impulser som igjen gir meg rom for kreativitet, nye idéer og endrede perspektiver.
Hva har du lyst til å lære mer om fremover?
Siden vi er i startgropa med egen bedrift, er det mye jeg må lære meg i tiden fremover, og det innebærer alt om det å være en gründer. Jeg ønsker å lære mer om blant annet lederskap, markedsføring, økonomi og andre elementer rundt det å bygge egen bedrift. Jeg har også andre interesser og hobbyer som jeg kunne tenke meg å lære mer om fremover, som eksempelvis fotografering.
I tillegg har jeg en liten drøm om å finne en måte jeg kan dele livsstilen min med andre, enten via sosiale medier eller på andre plattformer. Jeg har noen tanker jeg ønsker å dele med likesinnede og andre som ønsker å finne inspirasjon til hvordan de kan designe egen hverdag på best mulig måte. Jeg har designet mitt eget liv slik jeg ønsker med reising og kitesurfing blant annet, men andre har gjerne andre hobbyer og drømmer som de ikke har realisert. Det hadde vært utrolig kult om jeg kunne ha funnet en måte å nå ut til dem på, og kanskje lære dem en ting eller to jeg har plukket opp langs veien om hvordan designe eget liv for å realisere drømmene man bærer på, og for å få et mest mulig fullverdig liv.
Hva synes du er mest utfordrende i jobben som designer?
Det er kanskje det å gå inn og ut av helhetsperspektivet når man jobber med ulike oppgaver. På veien inn i detaljnivå er det lett å få tunnelsyn og miste helhetsperspektivet. Det er en treningssak — det å gå fra helhet til detaljfokus og tilbake igjen mens man samtidig opprettholder den røde tråden. I tillegg handler det om å se det fra flere sider, ikke bare designperspektivet. Gullet ligger i skjæringspunktet mellom design, teknologi, business og kunde. Eksempelvis kan man låse seg fast i noen designvalg i form og farge, og glemme litt hva som egentlig betyr noe for de som bruker produktet samt hva som er viktig for selskapet.
Hva synes du designere i Norge bør bli bedre på?
- Gå utover rollen:
Jeg synes designere i Norge er utrolig flinke, så det vet jeg ikke. Men jeg synes folk generelt kan bli bedre på å løfte blikket, se helheten og gå utover rollen sin. Vær med på å bryte ned siloer, co-design med en utvikler i Figma, la PM kjøre brukertesting og spør om utvikler kan introdusere deg til å bli kjent med koden - Vise sin verdi:
I tillegg synes jeg designere kan bli flinkere å måle sin verdi i arbeidet. I min erfaring har jeg ofte blitt overrasket over hvor mye forskjell en landingsside mot en annen kan ha å si. A/B-tester har flere ganger vist seg å konvertere 15% bedre fra original (A) til utfordreren (B). Om man regner 15% økt konvertering fra en 14-dagers A/B-test periode til et kvartal eller et år, så treffer det ganske så signifikant direkte på selskapsmålene, og er virkelig noe som synliggjør verdien av arbeidet vi gjør som UX-ere.
Hva gjør du når du ikke jobber?

Når jeg ikke jobber bruker jeg mye av naturen og opplevelser rundt meg. Er det vind, så blir det fort kitesurfing, er det sol, så går det mye i turer i naturen eller på stranden. Jeg utforsker området jeg er i, spiser mye mat ute, blir kjent med nye mennesker og kulturer. Jeg oppsøker bevisst steder der jeg kan utfolde meg selv og egne hobbyer. Brasil er helt magisk for kitesurfing. Bali for surfing, meditasjon og yoga. Men jeg drar alltid tilbake til Brasil.
Vil du nominere noen til ukens designer? Send en PM til @tone på UX Norge, eller send en mail til hei@uxnorge.no.
Senior Designer
NoA Ignite • Oslo
Vi ser etter en senior designer som har lyst til å ta helhetlig eierskap til designleveranser i spennende oppdrag for våre kunder.
UX/UI Designer
NoA Ignite • Oslo
NoA Ignite er det største selskapet i The North Alliance — en progressiv byråfamilie med flere av de fremste strategi-, design-, teknologi- og kommunikasjonsselskapene i Norden.
Designer med ansvar for designsystemet til Strim
Strim • Oslo
Vil du være med å lage Norges beste strømmetjeneste?
Lead/Senior/Junior UX/UI/Service Designer(s)
Easee • Oslo, Stavanger
Want to take part in shaping the future of electricity, put your working hours into enabling a greener future and changing business culture forever? If so, maybe you should join us at Easee!
Interaksjonsdesigner
NoA Ignite • Oslo
Er du en interaksjonsdesigner som gjerne jobber datadrevet og er opptatt av å skape gode, lønnsomme tjenester gjennom å dekke reelle brukerbehov?
Senior Designer til produktteam
Storebrand • Stavanger
Kom og jobb i våre autonome, tverrfaglige produktteam med å lage innovative løsninger for over 1 million kunder.
Designer til Strim
Strim • Oslo
Vil du være med å lage Norges beste strømmetjeneste?

Ukens designer
Elisabeth Ancher Elboth
Hun skulle gå på Krigsskolen, men endte på designstudier, blir inspirert av halvræva digitale tjenester og synes vi designere gjør det litt vanskelig for oss selv!

Ukens designer
Beatriz Ricci
Hun startet Designakademiet, jobber for Google og synes designbransjen er for homogen

Ukens designer
Adi Dick
Sideprosjektene hans er alt fra instrumental hip hop til design av plateomslag, han synes mennesker er det vanskeligste i jobben som designer, og at vi mangler mangfold i designbransjen!

Ukens designer
Maria Karlsen
Hun inspireres av naturen, skulle gjerne hatt en tidsvender, og håper at noen norske designere setter lista for hvordan vi kan lage bærekraftige digitale tjenester for fremtiden!