Ukens designer
Beatriz Ricci
Hun startet Designakademiet, jobber for Google og synes designbransjen er for homogen
Tone Nordbø

June 13, 2022
6 min
Som designere har vi et ansvar, fordi det er vi som driver store digitale endringer i mange forskjellige sektorer
Navn: Beatriz Ricci
Alder: 31 år
Bosted: Oslo
Utdannelse: BA i medier og kommunikasjon fra Casper Libero i Brasil, og digitale medier diploma fra Hyper Island
Jobb: Frilans designer og Change Maker i We Are Utopia
Fartstid som designer: Åtte år
Hører på nå: Denne spillelisten med ny musikk fra Brasil
Ser på nå: Better Things på HBO
Leser nå: All About Love av bell hooks
Hvordan har reisen din vært til der du er nå?
Jeg har alltid vært fascinert av hvordan ting blir til. I flere år samlet jeg på DVDer og VHSer med bonusmateriale og backstage-klipp fra filmer og konserter. Da jeg var 19 år, var jeg så heldig å få jobb i MTV Brazil, der jeg jobbet med produksjon av prisutdelinger, skrev manus, fortalte historier. Det var veldig gøy, inntil YouTube utkonkurrerte MTV slik vi kjente det på 90-tallet. Dette fikk meg til å studere igjen.
Jeg dro til utlandet og begynte på Hyper Island i Stockholm, der jeg ble introdusert for designtenkning og systemorientert design. Det var et stort wow-øyeblikk for meg. Derfra startet karrieren som tjenestedesigner, først i Danmark og deretter i Oslo.
Etter noen år kjente jeg på at det jeg syntes var best med designyrket ikke nødvendigvis var sluttproduktet, men reisen med kundene – dialogene, prosessen, samarbeidet, oppdagelsene. Da jeg jobbet i Idean, som nå heter frog, etablerte jeg Designakademiet i Norge, og forelsket meg i rollen som foreleser. Nå noen år senere, trives jeg i hybridrollen som designer og foreleser i det britiske selskapet We Are Utopia, der vi hjelper kundene med å etablere mer etiske og inkluderende praksiser innenfor deres tjenester, produkter og måter å jobbe på.

Hva jobber du med for tiden?
For tiden jobber jeg mye med Google og bidrar med å utvikle deres Belonging intiativ. Vi er i ferd med å lansere Google Rare’s 2022-program, som er et globalt lederskapsprogram for nye kreative talenter. Programmet tilbyr praktisk erfaring og eksponering på tvers av Googles ulike interne teams. Jeg er ansvarlig for å designe og levere en av delene i programmet kalt The Leader Within You.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
Siden jeg har fjernkontor og ligger en time foran Storbritannia, begynner jeg som oftest å jobbe klokken 10.00. Morgentimene bruker jeg til å meditere, trene eller lese. Jeg planlegger ukene mine til å ha fleksible dager på mandager og tirsdager, hvor jeg sjekker inn med teamene mine og følger opp pågående prosjekter. Jeg prøver så godt jeg kan å sette av lengre bolker av tid for å gjøre fokusarbeid uten avbrudd – det er da jeg designer kurs og tjenester.
På fredager arrangerer jeg ofte ukentlige avslutningsmøter med folk jeg leder eller jobber med, for å reflektere over arbeidet vi gjør, gi hverandre tilbakemeldinger og for å møte eventuelle behov. Annenhver måned reiser jeg til Storbritannia og møter teamet fysisk.

Hvilke verktøy klarer du deg ikke uten?
Når vi jobber digitalt med kunder, bruker vi Miro og Google Slides, for å få flyt i samarbeidet og visualisere prosessen. Folk som ikke er veldig teknologikyndige lærer det raskt og får bidra aktivt. Når vi jobber med et design-/teknologiteam bruker vi Figma. Videre er jeg glad i whiteboards og penn og papir – det blir mindre distraksjoner, prosessene lar seg dokumentere visuelt og gjør det enkelt å se tilbake på reisen vi har vært gjennom.

Hva eller hvem inspirerer deg?
Å være rundt mennesker og ha de gode samtalene. Å få høre folks historier, hva de håper på, ønsker seg og er redde for.
Hva har du lyst til å lære mer om fremover?
I jobbsammengeng vil jeg fortsette å utvikle meg som teamleder og bli bedre på å kommunisere og delegere når jeg jobber eksternt. Jeg er også veldig inspirert av en kollega som er aktivist for rettigheter for de med funksjonsnedsettelser. Hun har hjulpet meg med å lære mer om inkludering og deltakelse, og reflektere over spørsmål som hvordan vi kan bli bedre på å jobbe sammen med mennesker som er nevrodivergente. Og hvordan vi kan designe miljøer, tjenester og produkter som er tilgjengelige og inkluderende for alle.
På et mer personlig plan ønsker jeg å bli flinkere til å sette grenser og få et sunnere forhold til jobb. Tidligere i år ble jeg utbrent og jeg er fortsatt på bedringens vei.
Hva synes du er mest utfordrende i jobben som designer?
Det er sjelden nok tid til å dykke dypt i research. Videre er det en pågående trend der designbyråer blir kjøpt opp av store IT-selskaper. Dette relasjonsforholdet krever mye av designerens autonomi i den kreative prosessen. Det er to forskjellige verdener som prøver å bli en. Det er et vanskelig miljø å navigere.
Hvem glemmer vi, når vi alle tenker på samme måte?
Hva synes du designere i Norge bør bli bedre på?
Jeg synes vi bør bli flinkere til å skape interseksjonell representasjon blant våre designere. Designbransjen, ikke bare i Norge, er kjent for å være ekstremt homogen – når vi ser på utdanningsbakgrunn, alder, evner, tro og etnisitet. Effekten dette har på arbeidet har store konsekvenser, siden vi ubevisst skaper et stort gap mellom hvem vi designer for og hvilke behov vi faktisk prøver å løse i samfunnet.
Det er velkjent og bevist at mangfold driver innovasjon og økonomisk vekst. Hvis vi ser på Norges demografi, ser vi at nesten 30% av befolkningen består av innvandrere eller norskfødte med to innvandrerforeldre. Majoriteten av disse 30% er ikke-vestlige – her snakker vi om folk som i stor grad har en annen etnisitet og tro. Så lurer jeg på, hvor er disse menneskene i våre designbyråer eller designskoler? Og hvis de er tilstede, har de en stemme og beslutningsmakt?
Som designere har vi et ansvar, fordi det er vi som driver store digitale endringer i mange forskjellige sektorer. Hvem glemmer vi, når vi alle tenker på samme måte? Så lenge vi opprettholder et enkelt verdensbilde på denne måten vil vi ikke få til reell nyskaping.
Da jeg jobbet i designbyråer, kjempet jeg for at vi skulle ansette folk som var annerledes enn oss selv – men kollegene mine fortsatte å velge de som så ut som dem, som gikk på de samme skolene som dem. Her kan vi bli mye bedre.
For de som har lyst til å dykke mer inn i dette vil jeg anbefale Sarah Fossheims etiske designguide, Mark Monteiros bok Ruined By Design, Lee Vinsels Medium-artikkel eller boken til Sara Wachter-Boettcher.
Hva gjør du når du ikke jobber?
Jeg hører mye på musikk, går på kino og treffer venner. Årets høydepunkter er i juni – da feirer jeg Pride, og i november når Oslo World arrangerer konserter og panelsamtaler med folk fra hele verden. Snart skal jeg også starte som frivillig i en LHBTIQ+ organisasjon i Oslo.

Vil du nominere noen til ukens designer? Send en PM til @tone på UX Norge, eller send en mail til hei@uxnorge.no.
Senior Designer til produktteam
Storebrand • Stavanger
Kom og jobb i våre autonome, tverrfaglige produktteam med å lage innovative løsninger for over 1 million kunder.
Designer til Strim
Strim • Oslo
Vil du være med å lage Norges beste strømmetjeneste?
Interaksjonsdesigner
NoA Ignite • Oslo
Er du en interaksjonsdesigner som gjerne jobber datadrevet og er opptatt av å skape gode, lønnsomme tjenester gjennom å dekke reelle brukerbehov?
Senior Designer
NoA Ignite • Oslo
Vi ser etter en senior designer som har lyst til å ta helhetlig eierskap til designleveranser i spennende oppdrag for våre kunder.
Lead/Senior/Junior UX/UI/Service Designer(s)
Easee • Oslo, Stavanger
Want to take part in shaping the future of electricity, put your working hours into enabling a greener future and changing business culture forever? If so, maybe you should join us at Easee!
UX/UI Designer
NoA Ignite • Oslo
NoA Ignite er det største selskapet i The North Alliance — en progressiv byråfamilie med flere av de fremste strategi-, design-, teknologi- og kommunikasjonsselskapene i Norden.
Designer med ansvar for designsystemet til Strim
Strim • Oslo
Vil du være med å lage Norges beste strømmetjeneste?

Ukens designer
Elisabeth Ancher Elboth
Hun skulle gå på Krigsskolen, men endte på designstudier, blir inspirert av halvræva digitale tjenester og synes vi designere gjør det litt vanskelig for oss selv!

Ukens designer
Adi Dick
Sideprosjektene hans er alt fra instrumental hip hop til design av plateomslag, han synes mennesker er det vanskeligste i jobben som designer, og at vi mangler mangfold i designbransjen!

Ukens designer
Maria Karlsen
Hun inspireres av naturen, skulle gjerne hatt en tidsvender, og håper at noen norske designere setter lista for hvordan vi kan lage bærekraftige digitale tjenester for fremtiden!

Ukens designer
Karen Fonk
Hun synes vi bør være mindre jålete, at vi har ting å lære av arkitektur, og skulle ønske at kunder stolte like mye på designere som vi stoler på andre fagpersoner.